Wednesday, July 31, 2013

CHIT CHAT WITH EVELYN ROSE THE AUTHOR OF THE WEDDING BREAKER


Haha seronoknya hati ni...berbunga riang...mana taknya...si Evelyn Rose ala si penulis novel hebat The Wedding Breaker tu sudi balas FB Messeger aku...argggg sampai sekarang tersenyum2 aku....walau x bersua muka tapi tersangat hepi kau haha...
Bukan apa saje try pm si Eve di Fan Page dia...tanya pasal novel dia yg terbaru tu...x sangka on the sport dia balas .....OMKau huhuhu
x sombong kan...


S



haha si Eve sempat upload kan 1 pic dia tapi dari sisi je...cun kan...mek klate ni...oppps tu bukan pakwe dia ye...adik nya...boleh tahan haha...si Eve tengah bz duk sign kat novel terbaru tu la...yang aku dok teringin sangat...mmm kalau ada rezeki dapat lah...kalau korang nak kkena beli onlie melalui Karya Seni baru ada sign si Eve tau.


Hah ni lah Fan Page si Eve...jom like reramai...baru 4k yang like...jom jadikan 1million hehe...ramai yg x tahu kot...anyway Good Luck Eve....



SIAPKAN HADIAH UNTUK PEMENANG CONTEST KU



.
tadaa...malam ni siapkan hadiah untuk 3 pemenang paling tepat jawapannya dalam contest ramadan.moh kira buah kurma baru2 ni.tahniah dan tq sgt sudi join ye.




.
esok in sha allah akan di pos.tunggu depan pintu tau...nti abg posto dtg hihi

RESEPI KERABU UDANG ALA THAI

 emmm yummy kegemaran ku sampai bile2 haha...belajar resepi ni mase keje partime kat kedai makan thailand di kuatan dulu huhu.dapat makan kerabu ni. x de nasi pon x apa....terliur x...jom tengok resepi nya...ori resepi from yala...thai



.
 semangkuk udang
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 biji limau nipis
1biji tomato
2 cili padi
segenggam daun ketumbar
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 batang serai


~ udang tadi rebus sekejap je.lama nanti keras.bahan laun racik halus2

~ satukan semua dalam bekas dan gaul sebati.tambah sikit air tebusan udang.jgn letak garam pasal sos ikan dah masin.

selamat mencuba
sawadeeeekap

Tuesday, July 30, 2013

BERMINAT NAK JADI SPONSOR

Salam.semua...ha pada bloggers di luar sana sesiapa yg ingin menganjurkan contest.ga. dan sebagai nya dan masih tercari2 sponsor.boleh pm.shout.email mama darwiish ok.tq

MINI GIVEAWAY by NURIN AIREEN




KLIK BANNER UNTUK JOIN


Giveaway ini dianjurkan oleh Nurin Aireen dan ditaja oleh para sponsor hebat iaitu Mizna Online ShopSiti Nur TampawanSyiera FirdausFatin DianaHouse of WNSAlyaa NajlaaNur FarahudaNur RahimahElih JapaharCik Hawa SD, Areena dan Anis Amira

25 PEMENANG DICARI. MUNGKINKAH ANDA YANG BERTUAH? TUNGGU APA LAGI? JOM MERIAHKAN GA NI!


TERJAH HADIAH KAT SINI

2x BLOUSE UNTUK 2 TOP REFERRAL!!





Tarikh mula : 28/7/13
Tarikh tamat : 3/8/13 *seminggu sahaja*
Pengumuman pemenang : 4/8/13




Monday, July 29, 2013

PEMENANG !!! CONTEST RAMADAN : MOH KIRA BUAH KURMA by MAMA DARWIISH

Alhamdulillah
tamat sudah contest ini...walaupun hanya 23 penyertaan..tapi alhamdulillah masih ada yang sudi join.terima kasih daun keladi...nanti join lagi ye.



JAWAPAN 14 BIJI BUAH KURMA

Ada 3 orang pemenang dengan tekaan jawapan paling tepat.
Mereka yang bertuah itu ialah :


Kepada semua pemenang..sila bagi detail seperti nama, alamat & no.tel bagi memudahkan urusan pengeposan hadiah sebelum 2hb Ogos.
Details boleh beri melalui email @ pm di fb

aiinbaharom86@gmail.com




EMAIL DARI ORG KUAT NUFFNANG

Mmm pasal kekesalan terlepas date untuk lepak ngan nuffies terubat sikit hee...bila mrs.darren dari nuffnang balas email ku huhu....
In sha allah next month boleh join ...so mama darwiish, be alert ok....huhu

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK PETAI + IKAN BILIS



.
huh ada petai lebih semalam,teringin pulak makan sambal ni...uikkkk sedapnya....en.suami x makan petai..haha layan sorang2 best aoe kan2..berkhasiat tapi musyuuuuk...hu


.
 segenggam petai
1 sudu tempoyak
1 gengganm ikan bilis
1 biji bwg besar
3 biji bwg putih
10 biji cili api
garam,kunyit,gula 

firstly, tumis ikan bilis, bawang sampai wangi, then masukkan cili api yang dah ditumbuk halus dengan bwg putih.
masukkan petai, kacau dan tambahkan tempoyak,garam,kunyit,gula dam 2 cawan air.biar petai betul2 masak dan empuk. tunggu sampai jadi pekat dengan api sederhan....ok siap....

SENGKUANG CALIT...BEST SGT KE?


Dah lama asyik dengar orang citernpasal sengkuang calit...akak dekat rumah ni pun time dia jual...mesti habis x sempat aku nak tengok,beli dan makan.ntah macam mane rupaye ye hu....
Alhamdulillah..hari tu duk shopping raya kat jalan tar...jumpa juga si sengkuang calit ni...,,o lebih kurang macam rojak buah juga kuahnye...tapi ada ,manis2 sikit...sedap...sejuk badan



kalau rojak buah2 nye dipotong kecik2 tapi sengkuang calit ni dipotong 1 keping je...pastu kuah nya dicalit atas permukaan.dapatlah nama "sengkuang calit" hehe.
Tapi standard lah kat KL kan 1 keping RM2...akak kat rumah ni jual 50SEN je huhu

RESEPI CORNFLAKES MADU PALING CRUNCHY & YUMMY

emmm jom buat cookies yang paling sempoi, simple, crunchy dan cornfirm2 yummy....my darwiish pon suka sangat hehe...kira fav dia la...jom...


.
bahan2 nye pun sangat simple....
200g cornflakes
6 sudu besar madu3 sudu besar brown sugar/gula biasa pon ok juga
100g butter
3 sudu besar almond cincang
3 sudu besar sweet cherry/colourfull pearl


.
 dengan api yang perlahan cairkan butter+gula
+madu...larutkan jangan sampai hangit ok.agak2 dah cair semua...padam api.

campurkan cornflakes+almond cincang
+sweet cheery dan gaul kan bersama larutan madu tadi.


.
 susun papercup molek2 dalam tray, dan sudukan cornflakes madu tadi. ikut suka nak byk mana ok.

bakar sekejap dalam 10 minit dengan suhu 150○
sejukkan dulu sebelum isi dalam balang.
iu dia dapat 3 balang huhu...
teringat dekat novel yg sweet tu 
'awek buku, cornflakes madu'

selamat mencuba ye...

Sunday, July 28, 2013

INVITATION LEPAK MINUM KOPI BERSAMA NUFFNANG

 kalau korang singgah dekat web nuffnang mesti terbaca satu contest lepak with nuffies...hadiahnya boleh lepak2, chill2 bersama org kuat nuff dan 15 bloggers bertuah.aku pon join dengan harapan dapat....harap la sangat tapi x baca email....apa lagi pagi ni baru baca.....Omg aku di antara 15 blloger bertuah tu....so sad, disspointed, stress gila, bila dapat tau aku terpilih tapi dah terlepas arggggggh.....tuhan je tau perasaan ni....en.nufffy please make it again.... sob sob



.
moral of da story.....always check ur email and be alert yoooooo

NOVEL 13 JAM A380 SUDAH ADA DIJUAL

Akhirnya....bau kelmarin resah gelisah duk cari 2nd novel dari si evelyn rose ni kan...tup2 terbace post fb dia....mungkin esok dah start online sale di karya seni website....yuhuuuuu.....nak beli 14 haha

MINTA PERHATIAN !!!

Assalamualaikum
Haha mari adik, kakak, abang, pakcik,makcik sempat lagi join contest kira kurma tu ye...esok tamat sudah ok....sekian

RESEPI GULAI LEMAK UDANG + PETAI

menu request for iftar dari en.suami....gulai lemak cili padi udang dan petai.
mmmm jom intai2 resepi mana tau berkenan di hati ewah


.
bahan2 :
1kg udang atau boleh ikot suka banyak mana
1 cawan atau 1 kotak santan
2 biji bawang besar
2 batang serai diketuk2 ok
segenggam petai 
1 asam keping
10 biji cili padi
gula, garam, kunyit

cara2 :
⊙ blender atau tumbuk halus cili padi,bawang besar.
⊙ dalam 1 periuk, satukan bahan2 yg dikisar tadi dengan 2 cawan air, serai dan asam keping, kacau, biar dalam 3 minit.
⊙ masukkan petai, biar dalam 3 minit lagi, biar sampai petai empuk, baru masukkan santan, masak dan kacau jangan sampai pecah minyak. barulah masukkan udang, kacau perlahan2 tengok sampai kulit udang merah maknanya dah masak.jangan lama sangat nanti udang terlampau kecut dan keras.



.
 inilah hasilnya....selamat berbuka puasa

JALAN2 CARI NOVEL @ POPULAR

Sementara nak g shopping raya singgah @popular book store..niat nak cari buku alphabet utk si darwiish, tp x ada yg seketul2 haha, yg halus2 tulisan cam x menarik minat dia....so aku pon terjah bahagian novel...usha baik punya kot2 novel terbaru si avelyn dah keluar #13 jam tu lah hihi...x ingat tajuk da....x ada lagi...so jgn duk lama2 nanti semua nak huhu

KANTOI BUAT PROJEK @ JALAN TAR

Haha tajuk x hengat ye dak....bukan projek haram wokeh...projek raya la...shopping raya, sah2 kantoi lah ramai org...tp puas hati semua dapat, byk pilihan & apa yg penting darwiish sporting.
Memang ramai org kitaorang enter pukul 9 exit 2 pagi haha...tapi rakyat malaysia so sporting, cool...alhamdulillah....keep poeace yo.


.
 macam2 ada, rambang mata, harga boleh tawar, boleh return kalau x feet...
dari baju melayu, baju kurung, songket, tudung, kasot, kuih, mercun, semua ade.....just sediakan guni duit okey...k selamat berpuasa

Saturday, July 27, 2013

INTAI2 BARANG RAYA @ SOGO

Puhhh memang tak lah weh...semalam kononnya nak g shopping raya @ sogo pasal sale kasut & handbag jatuh sampai 79% tu...tp cer korang tengok, laitan manusia ha...nak pilih cam mane...haha sian kat darwiish pon same...last2 keluar layan bidak2 busking je hehe sebelum ke jalan tar.

#18 RAMADAN IFTAR@ KFC


 
alhamdulillah
rezeki hari ini....terima kasih papa..nasi ayam, cheezy wedges, twister, colony burger...hihi licin semua, dapat kurma jg tau..
gara2 nk bershopping raya la ni, iftar just fast food, but alhamdullillah juga

Friday, July 26, 2013

CINTA 20SEN ???


.
 bukan cinta biasa ni....bukan bermakna betapa murah cinta mereka ok...menunjukkan bertapa berusaha sang suami itu ...ewahhh..cer bacer cer bacer....


.
 bukan sebab si suami x mampu ok...kerja bank lagi...tapi bijak menggunakan peluang dan teknologi....haha kan dapat cincin sebentuk...berbaloi2....glamour lak tu....



.
 ah lepas ni kita pulak dok main says ok....kena rajin berusaha...cayok2....anyway congrate to the says couple.....

RESEPI ALMOND LONDON YANG BEST & SIMPLE

almond london antara fav semua kan time2 raya..confrm licin berkilat balang haha..g raya rumah orang pun cornfirm cari almond london...jom tengok 
& cuba resepi almond lomdon versi mama darwiish d3ngan penampilan khas si 'cornflakes' pasal aku suka crunchy 2 sikit.



.
 bahan2 untuk doh..
300g tepung gandum
200g tepung jagung
150g gula halus
50g nestle cornflake dikisar halus
250g butter
1 biji telur
1sk esen vanila
1sk baking powder

bahan2 garnishing..
400g coklat masakan
badam panggang secukupnya
badam cincang secukupnya
papercup



.
○ satukan telur dan butter & pukul sebati sampai kembang
○ tambahkan esen vanilla & gula halus tadi , pukul lagi
○ masukkan baking powder, ayak@tapis dulu takut berketul , pukul2 lagi
○ masukkan nestle cornflakes yang dah dikisar halus, umtuk dapatkan tekstur crunchy gitu.
○ ayak tepung gandum dan tepung jagung, masukkan sedikit2 dan uli sampai adunan sebati.sampai doh tu x melekat di tangan dah.
wat kuih,biskut ke selalu by hand je, xcercise sikit hehe, kalau nak cepat guna jer mixer k.



.
 macam biasa sebelum semua ni korang kena sapukan tray dengan butter siap2 atau guna kertas minyak. panaskan oven dulu k.
○ sekarang korang buat bulat kecil ikut saiz yg koang nak, masukkan badam 1biji dan korang bentukkan kemas2 ok.
○ susun cantik2 atas tray dan bakar pada suhu 190-20minit.



.
 sejukkan kuih yang dah siap tadi, bila dah sejuk susun siap2 dalam paper cup.
○ potong kecik2 coklat masakan dan tambahkan 1 sudu butter atau minyak untuk kilatkan.kemudian cairkan coklat guna kaedar doubleboiler.
○ sudukan@paipkan atau celup kuih tadi dengan coklat cantik2..jangan comot ok.lepastu taburkan badan kisar atas nya...ewah dah macam renjis2 org kawen huhu.biar dorang berehat sampai coklat tu keras dan x melekit.simpan dalam balang. tadaaaa dapat 2 balang..


selamat mencuba 

selamat berpuasa

10 LAGU RAYA PALING HOT

x lama dah nk raye...mane2 meriah ngan lagu raya kan...jom check it out lagu yg paling top dari kita kecik2 sampai la ni hehe


.
 dendang perantau-p.ramlee



.
 selamat hari raya - saloma



.
 balik kampung - sudirman



.
 menjelang hari raya - deejay dave



.
 selamat berhari raya - rahimah rahim



.
 menjelang hari raya - black dog bone



.
satu hari di hari raya - m.nasir

 

.
 suasana hari raya - anuar zain feat elina



.
sesuci lebaran - siti nurhaliza

 

.
 suasana di hari raya - sharifah aini

Thursday, July 25, 2013

CONTEST RAMADAN: MOH KIRA BUAH KURMA by Mama Darwiish

ASSALAMUALAIKUM...
Salam Ramadan semua...sempena hari baik bulan baik ni...secara rasminya Mama Darwiish melancarkan 1 mini contest yang sempoi dan mudah.
Diharapkan ia mendapat feedback yg positif...jom join ramai2.

Senang aje korang just teka berapa biji buah kurma yg ada dalam gambar di bawah. Semua ye termasuk yg diluar jar.

Klu @ Hint :

X Lebih dpd 20 biji 
X Kurang dpd 10 biji


Syarat2 penyertaan:

- mesti ada blog + akaun FB
- mestilah warganegara Malaysia
- Follow + add circle blog Mama Darwiish
- Like Fanpage  Kelab Blogholic
- Klik iklan  INI & INI...tunggu sampai habis loading ye

Semuanya akan ku check satu persatu ye hehe...jujur dlm bercontest ewah....
senarai contester akan di'check' & akan di update pada 30 julai 2013 

Cara2 :

- Korang copy paste banner contest kat atas tu.pastu tempek kat entri korang. dan link kan ke entri ini.
- Buat 1 entri dengan tajuk 'CONTEST RAMADAN: MOH KIRA BUAH KURMA by Mama Darwiish'
-Pastu korang backlink kan url entry korang tu di ruangan komen ini sahaja.

Tamat : 30 julai 2013

Cara pemilihan pemenang : 
- Jawapan paling tepat & penyertaan paling awal
- jawapan yg paling hampir & tarikh penyertaan terawal


Senarai hadiah:
Korang boleh tengok kat SINI




5 RAHSIA TINGKATKAN STATISTIK & FOLLOWER




.
 ping atau share entri blog kita di laman2 aggregator macam fb, tweeter, pingbusuk,pingjer,blogr.my.barulah entri blog kita meluas 'terbang' hehe



.
 kenalah rajin jalan2, jogging2, singgah2 kat blog yg lain.jangan asyik tunngu blooger lain mai blog kita tp kita dok tido je ..hu.dari blogwalking ni dapat kita tambah ilmu, info2 dsamping kenalan online.




.
 join mana2 kelab blogger..pasal kat situ ramai blogger duk melepak..sambil chatting, sharing2 entry. contoh cam kelab blogger by ben ashaari, kelab blogger bingkisan hati, macam2 la, korang just search kt fb.




.
 try join atau anjurkan contest.lepastu tag kawan2 untuk join. boleh cari2 sponsor..kalau contest tu menarik cornfirm ramai nk join disamping hadiah yg awesome.contoh nya jom join contest ramadan kt blog aku ni hehe.




.
 giveaway ni lebih kurang contest la....pon mampu menarik pembaca ..so must be creative...gud luck uollls

ITS HOT !!!